The Bakery
Mango Zabba

The Bakery

Text: Friso de Hartog / Foto’s: Friso de Hartog, The Bakery / Artwork: Jamie Nee & Tosam

The Bakery is een fris en vernieuwend recordlabel. Eigenhandig proberen ze opnieuw te definiëren wat een recordlabel eigenlijk zou moeten doen en laten. ‘Recordlabel 2.0’ noemen ze dat zelf.

“Wij zijn een collectief dat gerund wordt door ZZP’ers. Samen houden we ons bezig met het verder helpen van zowel beginnende als gevestigde artiesten. Dat proberen we op zo veel mogelijk manieren te doen. Een standaard recordlabel neemt op en brengt uit. Dat doen wij ook wel, maar we ontfermen ons vooral ook graag over alles er omheen. We hebben acht afdelingen: management, boekingen, promo, fotografie, video, events, design en sinds kort werken we aan het opzetten van de afdeling recording. Bij de meeste labels is dat laatste de core-buisiness, bij ons is het slechts een onderdeel van het totaalpakket dat we artiesten aanbieden.”

Met uiteenlopende namen als LudoWic, Kypsky (drank en drugs remix), en Mary Fields laten ze zich muzikaal gezien niet graag in een hokje stoppen.

“Electronische acts, singer songwriters, we hebben zelfs met hiphoppers samengewerkt. Tot nu toe hebben we bijna elke artiest die zich bij ons heeft aangemeld ook daadwerkelijk uitgenodigd voor een gesprek, ook al is het misschien niet meteen ons genre. Het belangrijkste is dat we het zelf zouden opzetten. Je wilt gewoon een soort keurmerk zijn. Als we zo iets hebben van ‘dit vinden we leuk’, dan gaan we samen uitzoeken hoe we ze zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat is voor iedereen anders. We bieden een breed scala aan diensten aan, maar als iemand bijvoorbeeld clip door iemand anders wil laten opnemen, of het design ergens anders wil laten doen dan is dat ook prima. We proberen heel erg de vrijheid terug te geven aan de artiest, en zitten bijvoorbeeld ook niet aan de rechten. Die blijven altijd van de artiest.”

The Bakery begon een jaar of drie geleden als één van de start-ups onder de vleugels van Eiland8, de creatieve broedplaats in de wijk Kanaleneiland. Inmiddels zijn ze sinds ruim een jaar gevestigd op de eerste verdieping van Concordia.

De ruimte die we hiervoor hadden was ook leuk, maar dit bevalt nog veel beter. Dit is echt een waardig kantoor waarin we goed klanten kunnen ontvangen. Bovendien hebben we hier lekker veel oppervlak, en dat is handig want we zijn de laatste tijd aardig gegroeid. Het is fijn om te merken dat steeds meer mensen van ons gehoord hebben. Steeds meer partijen zien in dat we serieus genomen kunnen worden en komen met ons om de tafel zitten.”

Kijk voor meer informatie op www.the-bakery.eu

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).