Verliefd op typografie

Text: Friso de Hartog Foto’s: Friso de Hartog, Boris Rijksen

Boris B (Boris Rijksen) is grafisch vormgever met een voorliefde voor het typografische. “Ik ben op een gegeven moment gewoon verliefd geworden op typografie.”

Tijdens zijn studie Illustratie aan de HKU merkt hij al snel dat hij meer voelt voor grafisch ontwerpen dan voor illustreren. Zijn aandacht gaat vooral uit naar het helder vormgeven van informatie, het liefst op een grotendeels analoge manier. “Maarja, onder het gebruiken van de computer kom je bijna niet meer uit. Bij veel ontwerpklussen móet je tegenwoordig wel een computer gebruiken. Mijn afstudeerproject in 2012 was daar een soort aanklacht tegen. Ik merkte op een gegeven moment dat ik achter dat ding zat weg te kwijnen. Daarom besloot ik me te verdiepen in allerlei analoge technieken zoals zeefdrukken. Dat was tof. Toen al was ik erg op de reclame gericht. Daar wilde ik in.”

Na een tijd in dienst te zijn geweest van een reclamebureau besloot hij een half jaar geleden voor zichzelf te beginnen en zich aan te sluiten bij collectief Less Agency. “Dat is een super goede keuze geweest. We zijn eigenlijk allemaal ‘drop outs’ van reclamebureaus. We zijn elk zelfstandig maar we wisselen vaak opdrachten uit. Zo kun je veel meer je eigen ding doen, en opdrachtgevers kiezen die bij je passen. Dat voelt veel beter. Mijn werk is nu veel creatiever.”

Sinds oktober 2015 deelt hij samen met drie andere ontwerpers een ruimte in Concordia. “De locatie is te gek met al die bomen en zitplekjes. Vanaf mijn werkplek op de eerste verdieping is het net alsof je in een boomhut zit! En de vrijdagmiddag borrels zijn altijd gezellig. Binnenkort ga ik wonen in een huis waar ik een groot eigen atelier heb, maar ik denk dat ik mijn werkruimte hier toch gewoon ga houden.”

Wat voor opdrachten hij het liefst heeft? “In het vervolg zou ik graag meer voor de sport ontwerpen. Ik schreeuw vaak met mijn ontwerp. De dingen die ik vormgeef zijn actief en energiek. Dat zou goed bij sportieve merken passen.”

Zie ontwerpen van Boris op www.borisb.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).