Geschiedenis

Stichting Sophia is opgericht in 1988 door een groep kunstenaars die werkruimte huurde in een pand aan de Sophialaan in Utrecht. Vanaf het begin streefden de oprichters méér na dan alleen werkruimte. Een vruchtbare bodem voor een bloeiend kunstklimaat heeft ook behoefte aan interactie tussen kunstenaars onderling en tussen kunstenaars en hun publiek.

Met kleine stappen en zonder subsidie of gemeentelijke medewerking is de stichting samen met steeds meer enthousiaste kunstenaars aan de slag gegaan om deze doelstellingen te realiseren. Gaandeweg is de gemeente, in de vorm van het Ontwikkelingsbedrijf, in beeld gekomen.

Er werden grote panden in beheer genomen waarbij een redelijke huurtermijn, goede kwaliteit en betaalbaarheid de uitgangspunten werden. Het romantische beeld van een kunstenaar die staat te blauwbekken in een afbraakpand wilden we achter ons laten. Het slechte imago van kunstenaars- panden bij gemeente, verhuurders en omwonenden werd bestreden door aandacht voor veiligheid, heldere regels, open ateliers, cursussen, exposities en andere activiteiten.

In 1993 werd het eerste Utrechtse kunstverzamelpand aan de Oudwijkerdwarsstraat ingericht met naast ateliers ook kantoren, repetitieruimtes en een kleine theaterzaal. In 1995 werd Stichting Sophie’s Palace opgericht voor de gelijknamige manifestatie in het voormalige Farmaceutisch Laboratorium aan de Catharijnesingel. Het overweldigende succes van deze manifestatie, die zonder subsidie en met een minimum aan voorbereidingstijd werd opgezet, heeft de basis gelegd voor de flexibele, deels nomadische organisatie die onder de naam Sophies Kunstprojecten pandbeheer en projectorganisatie combineert.

Het eerstvolgende grote project was de aankoop en verbouwing van een voormalige meubelhal gelegen tussen de Gruttersdijk en de Bemuurde Weerd. Daarna volgden projecten als de verbouwing en ingebruikname van een ateliercomplex aan de Vlampijpstraat en Creative Industries Building Concordia, de verkoopexpositie Boulevard d’Unica, Sophie’s Winter Palace  aan de Van Asch van Wijckskade, de manifestatie Babel in de voormalige kantoortoren van de Sociale Dienst, en de Atelierroutes.

Ook voor kinderen werden projecten georganiseerd zoals Fort4Kids, theater- en activiteiten-programma op Fort Bauwkapel, Classic4Kids en het cursusproject de Ruimte aan de Damstraat. Deze kinderactiviteiten groeiden uit tot Kids-Art-Park dat op diverse locaties, tot aan Japan, plaats vindt.

Naast het initiëren en organiseren van eigen projecten, ondersteunen we ook vele andere initiatieven. Verschillende plekken, zoals de voormalige rechtbank aan de Hamburgerstraat en de oude Brandweerkazerne aan de Ganzenmarkt werden beschikbaar gesteld voor uiteenlopende culturele initiatieven, festivals en kunstmanifestaties zoals Impakt, BAK, Fesitval a/d Werf, Tweetakt en de HKU eindexamenexpositie. Vele kunstenaarsinitiatieven en culturele instellingen, waaronder Das Spectrum, De Vechtclub, Het Wilde Westen, Aluin en Insomnio, maar ook innovatieve ondernemers zoals het Muzieklokaal en brouwerij De Leckere, zijn begonnen, of zijn nog steeds gehuisvest, in één van onze panden.

Twee recente projecten zijn de verbouwing van de Spaarnestraat en de collectieve broedplaats Eiland8.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).