BTW of géén BTW?

1 maart 2017

In diverse panden (o.a. Gruttersdijk, Vlampijpateliers, Spaarnestraat en Hooghiemstraplein) hebben wij gekozen voor BTW belaste verhuur. Wanneer je in één van deze panden wilt huren, moet je in principe beschikken over een BTW-nummer. Dit kun je aanvragen via de Kamer van Koophandel.

Er zijn echter enkele kunstenaars of creatieve ondernemers die géén BTW–boekhouding voeren of deels zijn vrijgesteld van BTW. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:

– Sommige sectoren/activiteiten zijn vrijgesteld van BTW (zoals bijvoorbeeld: onderwijs en journalistiek. Zie hier voor een volledig overzicht van vrijgestelde sectoren). Wanneer je niet voor minstens 90% BTW belaste activiteiten uitvoert in je werkruimte, dan mogen we niet kiezen voor BTW belaste huur.

– Het kan ook zijn dat je zo weinig omzet genereert dat je valt onder de kleineondernemersregeling. In dat geval wil je geen BTW belaste huur omdat je dan niet langer gebruik kunt maken van deze regeling.

In de bovenstaande gevallen bieden we je de optie om te kiezen voor BTW onbelaste huur. Maar in dat geval brengen we wel een compensatie van 6% in rekening voor het feit dat wij de BTW over investeringen in het pand niet meer kunnen verrekenen. Je betaalt dan dus geen 21% BTW over de kale huur, maar de kale huur wordt wel 6% verhoogd. Over de servicekosten betaal je altijd BTW.

Comments are closed.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te clicken. Je kunt ze ook afwijzen. Dan blijft de site gewoon werken (maar mogelijk niet optimaal).